Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra2024. június 18. | Ma Arnold és Levente napja van.

Szobatisztaságra nevelés

12
04
2024

 A szobatisztaság fogalma: A gyermek akkor szobatiszta, ha vizelési, székelési inger jelentkezéskor nem vizel, székel be, hanem visszatartja mind addig, amíg vécét vagy a bilit eléri, ott önállóan leveszi a bugyiját és ráül a vécére, bilire. Tehát láthatjuk, hogy igen összetett feladat, amelyet a gyermek csak akkor tud elvégezni, ha pszichoszomatikusan éretté válik. Idegrendszere megérett a feladat végrehajtására. Nem nevezhető szobatisztának az a gyermek, akit fél óránként ültetünk bilire. Ez a passzív szobatisztaság. Természetesen a többszöri azonos időben való bilire tevés eredményeként kialakulhat a gyerekben egy természetes reflex (aminek eredményeként ilyenkor bilibe végzi a dolgát), de ezt még korántsem nevezhetjük tanulási folyamatnak, hisz távol áll a tudatos és akaratlagos szabályozástól. Továbbá ennek a látszateredményességnek a gyermekpszichológusok több kárt tulajdonítanak, mint amennyi hasznot, többek közt, egyesek szerint a túl korai szoktatás következményeként, ezek a gyerekek hajlamosabbak később a bepisilésre és bekakálásra. A kutatók azonosították azokat a szakaszokat, amelyeken egy kisgyermek keresztülmegy, amíg kialakul nála a húgyhólyag és a belek irányításának képessége:  Tudatosul, hogy nedves vagy piszkos a pelenkája vagy a ruhája – 15 hónapos kor körül - Felismeri, mikor pisil vagy kakil, megtanulja azokat a szavakat, amelyekkel ezt jelezheti nekünk 18 és 24 hónapos kor körül, egyeseknek még később - Előre szól, amikor mennie kell – két és fél – három éves kor körül -Irányítani tudja a húgyhólyagját, és tud „várni” egy kis ideig – három éves kor körül

Mikor kezdhetjük? A gyerekek 18 – 30 hónapos korukra egyre határozottabb jeleket mutatnak arra, hogy készek a szobatisztaság elsajátítására. Az a szülő, aki ez előtt a kor előtt kezdi el a „szoktatást” egyáltalán nem biztos, hogy hamarabb eléri a célját, mint az, aki kivárja az erre alkalmas életkort A megfelelő időszak elérkezésére, több fontos jel is utal: 

- Legalább 2 órán át száraz marad a pelenkája

 -Jól meghatározott időben kakil, és egyre inkább megnő testi én tudata, egyre jobban észleli is azt (a kakilás és pisilés folyamatát), -

 Zavarja a piszkos pelenka és kéri, hogy lecseréljék, -

 Érdeklődik a vécézés iránt, utánozza a felnőtteket ebben (is),

 - Szeretne pelenka helyett bugyit viselni, azaz akar szobatiszta lenni, 

-Képes egyszerű utasítások végrehajtására, 

- Kezdi maga is elrakni ruháit, játékait, megtanulni, hogy mindennek megvan a helye, 

- A „meg tudom csinálni” visszatérő szófordulatává válik, ami azt mutatja, hogy az önállósodás útjára lépett, 

-Fizikailag fejlett, tehát tud járni és egyedül is le tud ülni a bilire, 

-Eléri az értelmi fejlettség azon szintjét, amely lehetővé teszi számára, hogy a szülők egyszerű magyarázatából megérti mit is várnak el tőle. ( Ameddig ez a képesség hiányzik, csupán „dresszúráról”, egy feltételes reflex kialakításáról beszélünk, és nem a szó valódi értelemben vett szoktatásról.)

 -Képes a záróizmok akaratlagos szabályozására, azaz késleltetni képes szükségletét, amíg elér a biliig, vécéig (ennek hiányában szintén csak feltételes reflexről beszélünk). 

A szobatisztaságra szoktatás Amint a felsorolt jelek nagy részét felfedezzük gyermekünk viselkedésében, a lehető legegyszerűbben, és legvilágosabban magyarázzuk el neki, mit is várunk el tőle. Természetesen ne várjunk csodát, ne számítsunk arra, hogy mondandónk elhangzása után végleg levehetjük a gyerekről a pelenkát A száraz és nedves napok váltakozása igencsak természetes a szoktatás időszakában. Ne keseredjünk el, ne szidjuk, ne büntessük a gyereket érte. Amikor előre szól, jelzi szükségletét, fejezzük ki elégedettségünket, de ez ne csapjon át ovációba. A szobatisztaság kialakulásának feltételei: Maga a gyermek akarjon szobatiszta lenni! Az egészségesen normálisan fejlődő gyermek bizonyos kortól olyan szeretne lenni, mint a felnőtt. Szeretne úgy és ott enni, úgy öltözni, úgy viselkedni és a szükségletét is úgy és ott elvégezni, mint a szeretett felnőtt. Ettől kezdve érett a szobatisztaságra. A gyereket tehát a társadalomba való beilleszkedés vágya készteti arra, hogy saját elhatározásából váljék szobatisztává. Mindehhez nagyon fontos a jó gyermek – felnőtt viszony.

 A szobatisztaság elérésének tehát fő feltétele, hogy a gyermek önálló elhatározása, az inger érzése és a lehetőségek mérlegelése alapján önállóan igyekezzék a szükségletét elvégezni. Ezt az elhatározást és a véghezvitelt a környezet megkönnyítheti, vagy éppen gátolhatja! Ösztönző körülmények: - a felnőtt elismerése - saját bili - Ő önti ki a bili tartalmát - hosszabb rövidebb időre leveszem a pelenkát - könnyebbé tesszük, ha nyárra időzítjük, amikor a picik bugyiban pelenka nélkül lehetnek, a megfázás veszélye nélkül. Szembesülhetnek a pisi, kaki „eredetével”, megtapasztalhatják milyen az, ha végig csorog a lábukon, így talán könnyebben felfogva a pelenka és a bugyi különbségét, azaz az akaratlagos szabályozás lényegét A szobatisztává válás útjai módjai: Szobatisztává válás a gyermek kezdeményezéséből. A felnőtt a kezdeményező, de a folyamat közben a kezdeményezést átadja a gyermeknek. A felnőtt mindvégig a kezdeményező, rendszeres, de nem mereven alkalmazott ültetésekkel. Merev szoktatási rendszer (kóros hosszú ültetés meghatározott időig, nem veszi figyelembe a gyermek akaratát, rombolja személyiségét)

Éjszakai szobatisztaság A legtöbb gyermek körülbelül három éves korára válik szobatisztává éjjel is. Jó, ha adunk néhány hónapot gyermekünknek, hogy megerősödjön benne mindaz, amit a napközbeni szobatisztaságról tanult. A lányoknak ez általában kicsivel korábban sikerül, mint a fiúknak, valamint a nyugodtabbaknak is az örökmozgókkal ellentétben. A megfelelő időszak elérkezésére utaló jelek: Egy ideje rendszeresen száraz a pelenkája reggel ébredéskor. 2 és 4 éves kor között jelentősen megnő a hólyag kapacitása, így a gyermek az éjszaka folyamán nem pisil. Éjszaka felébred, mert szeretne pisilni. Vannak gyerekek, akik észlelik, ha pisilniük kell, még akkor is, ha alszanak és pelenkát viselnek. Ha ez történik érdemes végképp elhagyni a pelenkát. Éjszaka leszedi magáról a pelenkát, és szívesebben lenne pelenka nélkül. A gyerekek legtöbbször tudják, mikor akarnak végképp búcsút inteni a pelenkának. Ha gyermekünk úgy érzi, készen áll erre és próbálkozni szeretne, ne akadályozzuk ebben. Amint észleljük ezeket, világosan fogalmazzuk meg újra, hogy mi az elvárásunk vele szemben, ez alkalommal az éjszakára vonatkoztatva. Természetesen ekkor sem büntetjük az esetleges baleseteket és együtt örülünk a gyerekekkel a száraz éjszakák után. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy a szobatisztaság kialakulása során számíthatunk visszaesésekre például kistestvér születésekor, betegség esetén, ha a gyerek valamiért nyugtalan, vagy kimerült, ha nagy veszteség érte a családot, de akár pozitív stressz, izgalom, így például egy utazás, nagyobb ünnep is előidézheti. Természetesen ilyenkor sem szidjuk, büntetjük meg a gyereket, hanem megnyugtatjuk, hogy hamarosan újra lesz képes uralni záróizmait éjszaka is. Ilyen balesetek egészen hétéves korig elfogadottak, azonban ha öt éves kor körül, után még mindig gyakoriak, érdemes jobban odafigyelni rá, szakemberhez fordulni.

Hol vagyok? Hasznos tippek

Kiskunhalasi Városi Bölcsőde

6400 Kiskunhalas, Május 1. tér 2.
06-77/422-873
kkhalasibolcsi @ freemail.hu