Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra2024. június 18. | Ma Arnold és Levente napja van.

Okozhat a fogzás lázat?

14
02
2018

A fogzás járhat több napig tartó lázzal babáknál? Sok ellentmondásos információ található ezzel kapcsolatban a neten, de most végre választ adtak a világ legnagyobb szakértői.

A fogzás tipikusan 6-10 hónapos kor között kezdődik (de lehetnek kivételek, kezdődhet hamarabb) az alsó metszőfogak kibújásával, és körülbelül 2,5 éves korig az összes tejfog megjelenik. Világszerte elterjedt nézet, hogy a fogzás, fogáttörés lázat okoz, és ezzel kapcsolatban voltak ellentmondásos vizsgálatok is.

Átolvastam a szakirodalmat, világszerte rengeteg országban vizsgálták ezt a kérdést. A világ egyik legnívósabb gyermekgyógyászati folyóiratában, a Pediatricsban 2016-ban közöltek egy átfogó elemzést, úgynevezett metaanalízist. Ezek az elemzések szolgáltatják az evidence-based, azaz bizonyítékokra alapozó orvoslás világában a legmagasabb szintű bizonyítékokat, ilyenkor ugyanis nagyon szigorúan átnézik az eddigi kutatásokat és azokat összegezve vonják le a következtetést. A több mint 3500 gyerek bevonásával készült vizsgálatok azt mutatták, hogy az íny érzékenysége, irritációja, a gyermek ingerlékenysége-nyugtalansága, és a nyálzás voltak a fogzás leggyakoribb tünetei. 

Kiderült továbbá, hogy fogzáskor, pontosabban a fog áttörésekor igen kis mértékben, néhány tizeddel emelkedhet a gyermek testhőmérséklete, lázat azonban a fogzás nem okoz. Mivel a gyermekek hőmérséklete az adott egyéntől, korától és még a napszaktól is függ, így lehetséges, hogy valakinél 36,3 helyett 36,6, más gyereknél 37,1 helyett 37,4 fok lesz a testhőmérséklet a fogzás miatt - ami teljesen normális. Lázas állapotot azonban nem lehet a fogzásra fogni. Ebben a korban gyakran beteg, lázas a gyerek, ez teljesen "normális", ez az élet velejárója - sokan tévesen számos panaszt a fogzásra kennek, holott két egymástól független dologról van szó. Hasonló ez a tévhit ahhoz, amikor az autizmus kapcsán a védőoltásokat kiáltják ki bűnbaknak, holott okozati összefüggés a védőoltás és autizmus között nincs.

Most bizonyára sok édesanya mondja azt: de hát lázas volt a gyerekem, és semmilyen más tünete nem volt, még az orra sem folyt, csak a foga jött. Számos olyan nagy, serdülő gyereket látok, akinek csak láza van, semmilyen egyéb tünetük nincs, ilyenkor sokan keresik az okot, mire lehet ráfogni a betegséget, de nem találunk semmit. Kisebb gyerekeknél ugyanilyen esetekben a fogzást kiáltják ki sokan bűnösnek, hozzák kapcsolatba a lázzal.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia oldalán is olvasható tanulmányban azt is leírták, a legerősebb tünetek az elülső fogak kibújásakor, 6-16 hónapos kor között jelentkeznek, nagyobb korban a fogzás már ritkábban okoz panaszt. 

Forrás:dr. Novák Hunor

Hol vagyok? Hasznos tippek

Kiskunhalasi Városi Bölcsőde

6400 Kiskunhalas, Május 1. tér 2.
06-77/422-873
kkhalasibolcsi @ freemail.hu