Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra2023. szeptember 21. | Ma Máté és Mirella napja van.

Kisgyermeknevelőink

2011-ben fejeztem be Csecsemő-és kisgyermeknevelő tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. 2011 novemberében kezdtem el dolgozni Kiskunhalas Város Önkormányzatának Bölcsődéjében. Az élet úgy hozta, hogy külföldön is kipróbálhattam magam, ahol csak még jobban megerősödött bennem az érzés, hogy a kisgyermeknevelői munkám az én hivatásom. Szeretek itt dolgozni, a munkámat mindennap örömmel végzem a gyermekek körében. Célom, hogy biztonságos, stabil és szeretetteljes légkört alakítsak ki a rám bízott gyermekek számára.
2009-ben végeztem, mint szociális munkás és a családsegítés, gyermekvédelem területén helyezkedtem el. Ebben a szakmában dolgoztam 10 évet. Kislányom születése után úgy éreztem gyermekekkel szeretnék foglalkozni a későbbiekben. Egy nagyon kedves kisgyermeknevelő ismerősömet jöttem be meglátogatni a bölcsődébe, melynek hangulata azonnal magával ragadott. 2018-ra elvégeztem a kisgyermeknevelő képzést és még abban az évben elhelyezkedtem Kiskunhalas Város Önkormányzatának Bölcsődéjében, amit életem egyik legjobb döntésének érzek.


2007 óta a vendéglátásban dolgoztam. Régi vágyam, hogy kisgyermekekkel foglalkozhassak. Saját gyermekeim születése után ez az érzés csak erősödött bennem. Ezért 2020-ban elvégeztem a pedagógiai és családsegítő asszisztens képzést. A gyakorlati idő alatt rájöttem, hogy a kisebb gyerekekkel szívesebben foglalkoznék. Ezért 2021-ben elvégeztem a kisgyermeknevelő- gondozó képzést.

2021 július közepe óta dolgozok a városi bölcsődében. Nagyon boldog vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Csodálatos dolog a kisgyermeki lélek, remélem én is annyi szeretetet tudok nekik adni, mint amennyit tőlük kapok.

Egy egészen más szakmában dolgoztam több, mint 10 évet, ám úgy éreztem nem az az én utam. 2018-ban elkezdtem a kisgyermeknevelő képzést, mert mindig szerettem volna gyermekekkel foglalkozni, s ez az érzés még jobban megerősödött bennem miután megszülettek a gyermekeim. Szakmai gyakorlatomat Kiskunhalas Város Önkormányzatának Bölcsődéjében végeztem, ahol a kisgyermeknevelők szakmai tudása, segítőkészsége, kedvessége rámutatott arra, hogy ez az én hivatásom.

2020 márciusában sikerült elhelyezkednem itt a bölcsiben, s immár én is ennek a szeretetteljes csapatnak a tagja vagyok. Célom, hogy a gyermekek örömmel jöjjenek ebbe a családias környezetbe, ahol önfeledten, vidáman játszhatnak.

2010-ben fejeztem be kisgyermeknevelői tanulmányaimat Kecskeméten. 2011-től a Városi Bölcsőde bővítése által tudtam elhelyezkedni a szakmában. Már anyaként kerített hatalmába a kisgyermeknevelői hivatás, amit nem bánok, hiszen felnőtt fejjel már talán jobban át tudtam érezni a hozzám kerülő családok félelmeit. A mai napig próbálom ezeket az aggodalmakat enyhíteni és biztosítani abban a szülőket, hogy gyermekeik a legjobb helyen vannak.

1995-ben érettségi után végeztem 2 éves csecsemő és kisgyermekgondozó szakon. Ez után Budapesten kezdtem dolgozni a szakmában. Kiskunhalas Város Önkormányzatának bölcsődéjében 2001 óta munkálkodom. Itt az évek során sokat tanulhattam tapasztaltabb kolléganőimtől.  Célom, hogy segítsem a piciket, mire óvodába mennek, határozott, vidám, tevékeny „önálló” kis emberkék legyenek.

2020 szeptemberében kezdtem el dolgozni itt, a Kiskunhalas Város Önkormányzatának Bölcsődéjében, illetve a szakmai gyakorlatomat is itt végeztem előtte 2 évig. Ezalatt a 2 év alatt annyira megszerettem minden olyan tevékenységet, amelyek a gyermekekkel kapcsolatosak, hogy végleg eldöntöttem ez az én hivatásom. Hiszen ennél szebb és jobb szakmát, hivatást el sem tudok képzelni.

2016 szeptemberétől dolgozom a Városi Bölcsődében, mint kisgyermeknevelő. 2020-ban gyökeresen megváltozott az Életem, Édesanya lettem. Hatalmas boldogság, hogy megtapasztalhatom az Anyai Lét örömeit, de egyben nagy kihívás is, ahogy ezt biztosan Önök is sok esetben megtapasztalták, kedves Olvasók. 2022-ben újra munkába álltam, kislányommal együtt érkeztünk „vissza” a bölcsőde óvó-féltő falai közé. Emili születése előtt is fontosak voltak számomra a mesék, mondókák, énekek, azt tapasztaltam, hogy sok esetben megnyugtatja a gyerekeket, biztonságot nyújt számukra, nagycsoportoknál pedig már színesíti, élénkíti a fantáziát is. Kisgyermeknevelői célkitűzésem, hogy az itt gondozott apróságok szeretetteljes, odaadó légkörben nevelkedjenek.


„ Az olvasóvá válás útját meséléssel, közös énekléssel, mondókázással lehet kikövezni. A sok mesét hallgató gyermek későbbiekben is jól értő olvasóvá lesz. „ Vekerdy Tamás

Ha azt kérdezné bárki, hogy miért választottam ezt a szakmát? Azt válaszolnám, hogy azért, mert olyan jó kisgyermeknevelő szeretnék lenni, mint az édesanyám volt. Bátran mondhatom, hogy őt minden kisgyermek tiszta szívéből szerette. Mindenkihez volt egy kedves szava. Hogyha segítség kellett, a kezét nyújtotta, ha egy gyermek szomorú volt, ő mosolyt csalt az arcára. Azt hiszem ennél fontosabb nincs is. Nincsen annál fontosabb, hogy a picikék szeressenek a bölcsődébe járni és örömmel az arcukon szaladjanak be a csoportszobába.

"Mindig tud adni, akinek a szíve szeretettel van tele. Szeretethez nem kell teli erszény." Szt. Ágoston

Sebők-Sztankovics Anikó vagyok, 2016 óta dolgozom Kiskunhalason a Városi Bölcsődében.

Nevelési hitvallásomat az alábbi idézet mutatja be leginkább:

„Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban…A mi vélekedéseink és meggyőződéseink is csak a mi számunkra érvényesek. Az ifjúság elé tárjuk őket, hogy azt mondjuk: Így látjuk mi a világot. Nézzétek most már meg ti is, milyennek mutatja magát nektek. Képességeket ébresszünk fel és ne meggyőződéseket közvetítsünk. Ne a mi igazságainkban higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségeinkben. Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk. És őket is a keresők útjára kell vezetnünk.” Rudolf Steiner

Reményeim szerint a rám bízott gyermekek számára utat tudok mutatni a felfedezésre váró világukba.

Kiskunhalasi Városi Bölcsőde

6400 Kiskunhalas, Május 1. tér 2.
06-77/422-873
kkhalasibolcsi @ freemail.hu