Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra2020. július 08. | Ma Ellák napja van.

Kisgyermeknevelőink

2011-ben fejeztem be Csecsemő-és kisgyermeknevelő tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. 2011 novemberében kezdtem el dolgozni Kiskunhalas Város Önkormányzatának Bölcsődéjében. Az élet úgy hozta, hogy külföldön is kipróbálhattam magam, ahol csak még jobban megerősödött bennem az érzés, hogy a kisgyermeknevelői munkám az én hivatásom. Szeretek itt dolgozni, a munkámat mindennap örömmel végzem a gyermekek körében. Célom, hogy biztonságos, stabil és szeretetteljes légkört alakítsak ki a rám bízott gyermekek számára.

2011 óta dolgozom itt kisgyermeknevelőként. Ahogy teltek-múltak az évek Édesanya lettem, szabadságom leteltével kisfiammal együtt érkeztem vissza a bölcsődébe. Mindig is közel éreztem magamhoz ezt a korosztály, hivatásomnak tekintem a munkám, de úgy érzem a saját gyermekem megszületésével váltam teljessé, mint "gondozónéni". Átértékelődött bennem a gondozás-nevelés fogalma és már azt is tudom, hogy mit éreznek egy-egy beszoktatás alkalmával a szülők.

" Köszönet a gyerekeknek, mert csak ők képesek jobbá tenni a világot. Próbáljuk meg úgy nevelni őket, hogy büszkék lehessünk rájuk! "

Deák Kristóf

Az én hitvallásomat ez az idézet tükrözi a leginkább, munkám során eszerint nevelem-gondozom évről-évre az új apróságokat.

2010-ben fejeztem be kisgyermeknevelői tanulmányaimat Kecskeméten. 2011-től a Városi Bölcsőde bővítése által tudtam elhelyezkedni a szakmában. Már anyaként kerített hatalmába a kisgyermeknevelői hivatás, amit nem bánok, hiszen felnőtt fejjel már talán jobban át tudtam érezni a hozzám kerülő családok félelmeit. A mai napig próbálom ezeket az aggodalmakat enyhíteni és biztosítani abban a szülőket, hogy gyermekeik a legjobb helyen vannak.

2009-ben végeztem, mint szociális munkás és a családsegítés, gyermekvédelem területén helyezkedtem el. Ebben a szakmában dolgoztam 10 évet. Kislányom születése után úgy éreztem gyermekekkel szeretnék foglalkozni a későbbiekben. Egy nagyon kedves kisgyermeknevelő ismerősömet jöttem be meglátogatni a bölcsődébe, melynek hangulata azonnal magával ragadott. 2018-ra elvégeztem a kisgyermeknevelő képzést és még abban az évben elhelyezkedtem Kiskunhalas Város Önkormányzatának Bölcsődéjében, amit életem egyik legjobb döntésének érzek.


1995-ben érettségi után végeztem 2 éves csecsemő és kisgyermekgondozó szakon. Ez után Budapesten kezdtem dolgozni a szakmában. Kiskunhalas Város Önkormányzatának bölcsődéjében 2001 óta munkálkodom. Itt az évek során sokat tanulhattam tapasztaltabb kolléganőimtől.  Célom, hogy segítsem a piciket, mire óvodába mennek, határozott, vidám, tevékeny „önálló” kis emberkék legyenek.

2016 szeptemberben kezdtem el dolgozni a Városi Bölcsődében, pályakezdőként. Elhivatott vagyok, hogy az itt nevelkedő gyermekek fejlődését segítsem.

„ Gyermekeinket nem megvédeni kell az élet nehézségeitől, hanem alkalmassá tenni őket azok leküzdésére.”

Ha azt kérdezné bárki, hogy miért választottam ezt a szakmát? Azt válaszolnám, hogy azért, mert olyan jó kisgyermeknevelő szeretnék lenni, mint az édesanyám volt. Bátran mondhatom, hogy őt minden kisgyermek tiszta szívéből szerette. Mindenkihez volt egy kedves szava. Hogyha segítség kellett, a kezét nyújtotta, ha egy gyermek szomorú volt, ő mosolyt csalt az arcára. Azt hiszem ennél fontosabb nincs is. Nincsen annál fontosabb, hogy a picikék szeressenek a bölcsődébe járni és örömmel az arcukon szaladjanak be a csoportszobába.

"Mindig tud adni, akinek a szíve szeretettel van tele. Szeretethez nem kell teli erszény." Szt. Ágoston

Sebők-Sztankovics Anikó vagyok, 2016 óta dolgozom Kiskunhalason a Városi Bölcsődében.

Nevelési hitvallásomat az alábbi idézet mutatja be leginkább:

„Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban…A mi vélekedéseink és meggyőződéseink is csak a mi számunkra érvényesek. Az ifjúság elé tárjuk őket, hogy azt mondjuk: Így látjuk mi a világot. Nézzétek most már meg ti is, milyennek mutatja magát nektek. Képességeket ébresszünk fel és ne meggyőződéseket közvetítsünk. Ne a mi igazságainkban higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségeinkben. Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk. És őket is a keresők útjára kell vezetnünk.” Rudolf Steiner

Reményeim szerint a rám bízott gyermekek számára utat tudok mutatni a felfedezésre váró világukba.

2011 óta dolgozom a Városi Bölcsődében. Úgy gondolom, hogy három gyermek édesanyjaként át tudom érezni a kisgyermekes szülők aggodalmait, problémáit. Mielőtt a bölcsődébe kerültem és azóta is folyamatosan a gyermeknevelés területén elméleti képzéseken veszek részt. Emellett a hétköznapokban a gyakorlatra fektetek hangsúlyt, hiszen:

„Lehet a gyermeket könyvből nevelni, de minden gyermekhez más könyv kell.”

Thomas Gordon

Kiskunhalasi Városi Bölcsőde

6400 Kiskunhalas, Május 1. tér 2.
06-77/422-873
kkhalasibolcsi @ freemail.hu